Leef jij al van binnen naar buiten?

“Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden. En niet dat wat anderen van mij verwachten”.

Oei! Jaren geleden las ik dit statement van een stervende vrouw en bam! die kwam binnen. Dat je terugkijkt op je leven en spijt hebt. Het lag binnen handbereik en je hebt het niet gedaan. En dat je er dan niks meer aan kunt veranderen.

Ik realiseer me dat dit net zo hard voor mij had kunnen gelden. Ik ging in eerste instantie iets doen waarvan mijn ouders dachten dat het goed voor me was. Een functie binnen de horeca. Een logische stap na de hotelschool. Ik wilde ze niet teleurstellen. Bovendien, ik was er toch goed in?!

De omslag kwam voor mij toen ik me neerslachtig ging voelen. Door coaching werd ik me bewust van het conflict dat ik ervoer tussen mijn eigen verlangens en wat ik geacht werd om te doen. Ik ging onderzoeken wat ik nu echt wilde. Dat is nu 11 jaar geleden. Deep down inside ontdekte ik een verlangen om iets wezenlijks bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van anderen. Anderen horen. Ze echt zien. Juist omdat ik het bij mezelf zo herkende.

Want ik was niet de enige. Velen van ons gaan iets doen omdat het zo uit kwam. Je rolt ergens in, doet je werk op de automatische piloot en na verloop van tijd word je er zelfs nog eens verdomd goed in ook. Maar diep van binnen wringt het. Je vraagt je af: Is dit het nu? Je voelt dat je klaar bent met dat middelmatige leven. Je wordt er moe van en gefrustreerd door. Maar hoe pak je dat aan? Als je ergens middenin zit, verlies je vaak het overzicht. Je eigen blinde vlek. Dat is logisch. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken.

Om te beginnen door te onderscheiden wat je competenties en talenten zijn. Termen die in onze huidige arbeidsmarkt nogal eens door elkaar gehaald worden. Competenties zijn vaardigheden die te leren en te ontwikkelen zijn gedurende je leven. Net zoals ik tijdens mijn horecaperiode heb gedaan.

Talenten zijn vanzelfsprekende vermogens om dingen goed te doen. Talent is aangeboren. Om uit te zoeken welk talent je hebt, zal je op zoek moeten gaan naar je wezenlijke karakter. Door je af te vragen wat je werkelijke verlangens zijn. Vaak zijn deze verlangens bedekt door een dikke laag schijnverlangens. Dus niet gek dat je die niet zomaar te voorschijn tovert.

Bij het kennen van je talenten hoort dus ook het (her)ontdekken van je diepste verlangens die daaraan ten grondslag liggen. Essentieel bij het ontwikkelen van jouw persoonlijke & business signatuur. De quote bovenaan dit stuk blijkt op nummer 1 te staan op de lijst van dingen waar mensen het meest spijt van hebben op hun sterfbed. Het lijkt me zó fijn om jou te helpen voorkomen dat deze ook voor jou geldt.

Add A Comment